Kunststof lassen

Om kunststof delen met elkaar te verbinden kan men kiezen voor kunststof lassen. Er zijn diverse methodes om via lassen kunststof delen met elkaar te verbinden. Er moet daarbij rekening gehouden worden met het soort kunststof en de eigenschappen van het kunststof bij verhitting. Niet alle kunststoffen zij namelijk geschikt voor één bepaalde soort lastechniek. Thermoplastische kunststoffen bijvoorbeeld zullen bij verhitting vloeibaar worden en heeft een geheel andere behandeling nodig dan bij thermoharders die hard blijven. Bij grote verhitting zullen thermoharders namelijk geheel oplossen en is er ook een ander lastechniek nodig. Kunststof lassen is de meest gebruikte techniek om kunststof delen met elkaar te verbinden en gebeurd nagenoeg altijd door verhitting en/of druk. Bedrijven zoals De Jongh Pipesystems kunnen zijn gespecialiseerd in kunststof lassen

Ultrasoon lassen

Ultrasoon lassen is één van de meest gebruikte manieren om kunststof te lassen. Er worden bij ultrasoon lassen verbindingen gecreëerd door ultrasone trillingen. Deze mechanische trillingen hebben een zeer hoge frequentie, waardoor er warmteontwikkeling ontstaat. De kunststof delen zullen zacht worden en zijn dan met elkaar te verbinden. Ultrasoon lassen is ook een snelle manier van kunststof lassen. Het proces duurt korter dan een seconde.

Hoogfrequent lassen

Dunne en zachte kunststof delen, zoals folie, zeildoek of of tenten kunnen met elkaar verbonden worden door hoogfrequent lassen. De kunststof delen worden geplaatst tussen twee elektroden die een elektronisch veld creëren. Hierbij komt warmte vrij, waardoor er zeer sterke verbindingen kunnen ontstaan. Het is ook mogelijk om hoogfrequent te lassen met elektroden die een vorm van een stans hebben. Hierdoor is het mogelijk folie te lassen en te snijden.

Spiegellassen

Bij spiegellassen worden de te verbinden kunststof delen verwarmd door een verhitte metalen plaat. De delen worden vervolgens tegen elkaar aangedrukt en kunnen met elkaar versmelten. Omdat deze vorm van kunststof lassen bramen veroorzaakt, zal het kunststof nog wel een nabehandeling nodig hebben om de bramen te verwijderen. Spiegellassen is niet geschikt voor massa- of serieprodcutie omdat het een traag lasproces is.

Extrusielassen

Ook extrusielasssen is niet geschikt voor massaproductie. Het is een techniek dat de nodige deskundigheid en ervaring vereist. De aan elkaar te lassen kunststof delen worden met elkaar verbonden door middel van een lasdraad. De lasdraad wordt plastisch gemaakt door verhitting, en tussen de twee delen gelegd. De delen worden dan door middel van de lasdraad met elkaar verbonden.

Hete lucht lassen

Bij hete lucht lassen wordt gebruik gemaakt van een lasföhn dat hete lucht op de kunststof delen blaast. Wanneer de kunststof delen plastisch zijn geworden, worden ze tegen elkaar aan gedrukt en samengesmolten. Een andere naam voor hete lucht lassen is 'Hot air, cold stake'.


Delen